10 Mayıs 2013 Cuma

2 Boyoz 1 Yumurta, Buluşalım Kordon’da

İzmir 2. Boyoz Festivali
12 Mayıs 2013 Saat:10:00'da
Alsancak Vapur İskelesi'nde


12 Mayıs Pazar günü saat 10'da Alsancak Vapur İskelesi önünde başlayacak olan etkinlikte yüz bin boyoz ve elli bin yumurta ikram edilecek. İzmirliler ayrıca boyozun yanında demli çay da yudumlayacak, ardından sakızlı dondurma ile ağızlar tatlanacak. Boyoz festivalinin tadı damaklarda kalacak. ‘Anneler Günü’ne denk gelen festivalde ayrıca annelere yönelik etkinlikler ve sürprizler de buluşmaya renk katacak.

BOYOZ NEDİR? 1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir.
Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, "küçük somun" anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur. İspanyolca iki L harfi Y sesiyle okunur.Birçok mutfakta çörek, börek benzeri unlu mamüllerin Sefarad kültürüne özgü bir uygulamasıdır.
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği ve simgesi olmuş.

ESKİ BOYOZ USTALARI
Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmış. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve Cihangir usta yaşatıyor.

BOYOZ NASIL YAPILIR?Öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
• Boyoz (İzmir) Tarifi - Boyoz Nasıl Yapılır
• 2 su bardağı un
• 1 su bardağı su
• 1 tatlı kaşığı sirke
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
• 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı
• 1 su bardağı mısırözü yağı
• Yarım tatlı kaşığı tuz
• Kabaklı iç malzeme:
• 2 kabak
• 1 patlıcan
• 1 soğan
• 1 domates
• 2 çorba kaşığı sıvıyağ
• Tuz
• Patatesli iç malzeme:
• 2 patates
• 2 yumurta
• 1.5 kahve fincanı tulum peyniri
• 1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri
• 1. Kabaklı iç malzeme için; patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin. Domates, kabak ve soğanın kabuklarını soyun. Patlıcanın suyunu sıkıp kâğıt havlu ile kurulayın. Sebzeleri rendeleyin. Tavada sıvıyağı kızdırıp tuz ekleyerek sebzeleri suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Patatesli iç malzeme için; patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla ezin. Yumurta, tulum ve kaşarpeynirini ekleyip karıştırın.
• 2. Unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı ve tuzu ekleyin ve 10-15 dakika kuvvetlice yoğurun. Derin bir kaba 1 bardak mısırözü yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin.
• 3. Hamur topağını yağdan alıp elle, katmer hamuru inceliğinde yuvarlak açın. Ortasına kabaklı iç malzemeden 1 kaşık yayıp 4 köşesi ortaya gelmek üzere katlayın. Hamurların yarısını kabaklı, yarısını da patatesli iç malzemeyle hazırlayıp hafif yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.





*Geçtiğimiz yılı ilk defa yapılan İzmir 1. Boyoz Şenliği çok renkli görüntülere ev sahipliği yapmıştı.Anne, baba, çoluk çocuk, gencinden yaşlısına nerdeyse bütün İzmir oradaydı.
Mahşeri bir insan kalabalığı metrelerce uzun kuyruklar
Sabah erkenden gelip kuyruğa girenler şanslıydı boyozuna, yumurtasına ve çayına kavuşmuştu. İşin enteresanı Kordon'daki restaurant, cafe vb. mekanlarının hiçbirinde kahvaltı menüsüne dair hiçbir şey kalmamıştı. İnsanlar boyoza ulaşamayınca güneşinde verdiği inanılmaz sıcakla mekanları doldurup herşeyi tüketmişler. :)) Esnaf mutlu hatta belli bir süre sonra talepe karşılık veremediklerinden de hayıflandılar keşke daha fazla stok yapsaydık diye.
yeni asır gazetesinden alıntıdır.

                                        



posta gazetesinden alıntıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder